miercuri, 15 martie 2017

Imperiul Vlaho-bulgar sau Taratul Romano-bulgar

Indiferent ca asa s-a numit sau nu, important este ca in perioada premergatoare formarii tarilor romanesti a existat "un imperiu" condus initial de romani - sau mai exact de proto-romani ( vlahi , valahi ). Istoria aceatui imperiu incepe in anul 1185 si se termina in anul 1396. Mai pe scurt Imperiul Vlaho-bulgar sau Taratul Romano-bulgar a fost o organizare statala ce a cuprins un teritoriu ce acopera Muntenia, Moldova si la sudul Dunarii Bulgaria si o parte din Iugoslavia ( azi Serbia ).

Desi ideea de imperiu romanesc este destul de controversata, pentru ca daca la inceput au condus imparatii valahi -  dinastia Asanestilor ( Ioan Asan ) la final conducerea a revenit bulgarilor. Evident ca ceea ce atrage atentia sunt granitele imperiului: exact Muntenia si Moldova, nu vi se pare bizar?

Rascoala a fost pornita de Petru si Asan - culmea este ca despre roman nu se prea scrie, desi evident ca izvoare istorice sunt. Cele mai multe referiri la partea romana si dinastia Asanestilor le-am gasit la sarbi, dar o sa revenim la acest subict cu alta ocazie. Important mi se pare ca avem deja o prima granita a etnicilor romani, ceea ce este extraordinar de important. Deci Mircea cel Batran nu a stapanit o zona ce nu are continuitate, este evident exact acea zona locuita in majoritate de romani.

Imperiul Vlaho-bulgar sau Taratul Romano-bulgar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu