Romania

Este adevarat ca numele de Romania a fost dat oficial pentru prima data in anul 1859 cand s-au unit cele doua principate, Muntenia si Moldova. Indifrent ce ar vrea unii sa spuna, unirea a fost ideea moldovenilor si a fost repede imbratisata de catre munteni. Dar daca o tara numita Romania a aparut abia acum 158 de ani, numele de roman ( ruman ) este mult mai vechi, aminteste de el insusi Dimitrie Cantemir, cand aminteste si de limba vorbita de poporul nostru, una si aceiasi in cele trei principate romanescti.

Provincia Dobdogea isi trage numele de la primul ei eliberator, bulgarul  Dobrotici care in anul 1357 declara independenta de Bizant zona Dobrogeni. Evident ca apoi este castigata de Mircea cel Batran si asa ajunge sa fie parte a teritoriilor romanesti pana ce ajunge iar sun stapanire otomana. Anul 1388 este anul in care domnitorul Munteniei - Valahiei daca vor unii, ia in stapanire romaneasca Dobrogea.

Va reamintesc ca in 1859 Dobrogea nu facea parte din Regatul Romaniei. Dar sa vedem mai departe de unde vine numele de Maramures? Prima atestare descoperita este din anul 1299, iar faptul ca aici avem cele doua rauri, Mara si Mures, cred ca logic ar fi sa ne dam seama si singuri de unde provine numele regiunii. Transilvania este simplu, se stie inca d epe vremea romanilor la ce se refera tara de peste paduri. Varianta ca ar proveni de la carierele de marmura din zona si a fost transformat in Mar(a)mur(es) mi se pare exagerata. Este ca si cum ai zice ca taur provine de la litrea greceasca tau!

Bucovina nu s-a numit asa de la inceput, ea era cunoascut sub numele de Tara de Sus, o regasim sub acest nume si in vremea lui Stefan cel Mare. Ne place sau nu, denumirea de azi este urmare a conducerii habsburgice din 1775 cand a fost denumita Bukow Land - sau Tara Fagilor. Asa am ajuns azi sa numim zona atat de frumoasa din nordul Moldovei, Bucovina.

Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu