Sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea
Mondragón M1908 (Manuel Mondragón)
- Dezvoltată de generalul mexican Manuel Mondragón, aceasta a fost una dintre primele puști semiautomate din lume. Producția a început în Germania în 1908 și a fost utilizată limitat de forțele germane în timpul Primului Război Mondial.
Winchester Model 1907
- Aceasta era o pușcă semiautomată americană, utilizată în principal pentru uz civil, dar a fost folosită și în mod limitat în timpul Primului Război Mondial de forțele franceze și britanice. Utiliza cartușe de calibru .351 Winchester.
Primul Război Mondial
Fiodorov Avtomat (1915)
- Cum am menționat anterior, această pușcă automată dezvoltată de Vladimir Fiodorov a fost una dintre primele arme de acest tip și a fost utilizată în mod limitat de forțele ruse în timpul Primului Război Mondial și ulterior în Războiul Civil Rus.
Selbstladegewehr 1916 (Mauser)
- Aceasta a fost o pușcă semiautomată germană, dezvoltată de Mauser. A fost utilizată limitat în timpul Primului Război Mondial, dar problemele de fiabilitate au împiedicat adoptarea pe scară largă.
Perioada interbelică
Browning Automatic Rifle (BAR) M1918
- Deși nu este o pușcă automată în sensul modern al puștilor de asalt, BAR-ul dezvoltat de John Browning a fost o pușcă automată utilizată extensiv în timpul și după Primul Război Mondial. Era o armă automată portabilă, dar greutatea și dimensiunea sa o făceau mai apropiată de o mitralieră ușoară.
ZK-383 (1930s)
- Dezvoltată în Cehoslovacia, aceasta a fost o pușcă mitralieră utilizată de diverse armate, inclusiv germane și sud-americane, înainte și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Alte exemple notabile
AVS-36 (1936, Simonov)
- Dezvoltată de Serghei Simonov, aceasta a fost o pușcă automată sovietică care precede SVT-40. AVS-36 a fost una dintre primele puști automate sovietice, dar problemele de fiabilitate și complexitatea mecanismului au limitat utilizarea sa.
Gewehr 41 (1941, Mauser și Walther)
- Aceasta a fost o serie de puști semiautomate dezvoltate în Germania înainte de introducerea Gewehr 43. Gewehr 41 a suferit de probleme de fiabilitate, dar a reprezentat un pas important în evoluția armelor semiautomate germane.
Istoria puștilor automate este marcată de inovații continue și îmbunătățiri tehnologice, fiecare nou model influențând dezvoltările ulterioare. De la primele concepte și până la armele sofisticate din prezent, puștile automate au evoluat pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale războiului modern și ale forțelor armate din întreaga lume.