vineri, 28 aprilie 2017

Anti-dacii si anti-romanii

An vazut tot felul de articole care se vor intelgente si care au de gand sa ne demonstreze ca dacii erau doar intr-o zona mica a actualei Romanii, pe cand altii vor sa extinda hotarele Daciei pana peste sapte vai si sapte muncti. Eu zic ca daca luam in calcul faptul ca singura zona latina din zona este cea pe care pretind ca locuiesc romanii, e deja un argument puternic. Nu se exclude ca dacii locuiau pana mai departe si ca pe teritoriul dacic or fi fost si alte natii, nici nu are relevanta. Important este ca Burebista - cel care vor romanii sa-l ia ca prim intemeietor al viitoarei Romanii Mari, a stapanit acele meleaguri - iar despre el se spune ca a reunit triburile tracice, deci acelasi popor! Poate cineva sa nege asta? NU, pentru ca nici sustinatorii ideii nu au 100% cu ce sa demonstreze, dar nici detractorii nu au argumente sa-si sustina spusele!

De ce nu poti nega continuitatea dacica? Pentru ca pana la urma nu ai dovezi clare cu teritoriile ocupate de ei, noi spunem ca am trait din Grecia si pana la Marea Baltica, altii ne vor doar in Ardeal si Tara Romaneasca, dar eu cred ca limba este cea care determina o natiune. Poate nu am dreptate, poate ca este posibil sa vorbesti o limba si sa nu fii o natiune, exemplul sunt maghiarii care evident ca nu corespund ca ADN cu nicio natie, poate cu cea romana in proportie de 75%, dar vorbesc o alta limba si se considera un popor ( mai mult, unii se considera inca huni, desi acestia au disparut de mult! ).

Concluzia mea? Pana nu se va dovedi ce limba vorbeau dacii - evident ca vorbeau o limba, iar ea ar fi trebuit sa se gaseasca si in afara arcului carpatic - sau daca aici nu traiau daci, sa vedem ce traiau aici si ce limba foloseau - nu putem avea certitudini. Izvoarele antice spun despre geti ca ar fi trait in sudul Romaniei de azi, Strabo spunea ca dacii si Getii au aceiasi limba, eu zic ca putem da crezare unui istoric care nu avea motive sa greseasca, pan ala urma ei nu doreau sa cucereasca aceste teritorii in anul 339 î.Hr.

Romanii erau la granita cu dacii, iar istoricul Trogus Pompeius ne spune ca dacii si getii sunt un singur popor, de ce nu am crede aceste lucruri? Doar pentru ca unii vor sa dovedeasca ca nu este asa? Este evident ca poti sa emiti ipoteze si sa incerci cu argumente asa zise logice sa demonstrezi asta, as putea spune ca ungurii sunt italieni, pentru ca iata Carol Robert de Anjou era nascut la Napoli! Pare logic, dar asta nu are legatura cu poporul condus de el. Mai meditati inainte de a face afirmatii, poate gasiti adevarul fara sa-l negati!


duminică, 16 aprilie 2017

10 mai 1877 versus 1 decembrie 1918

Cand ar fi mai bine sa fie ziua natioanala  Romaniei? Asa cum este acum pe 1 decembrie - comemorarea a unirii din 1918, sau 10 mai, ziua independentei cand Regatul Romaniei a fost recunoscut acum fix 140 de catre toate statele lumii ( desi acest razboi care pentru noi este de independenta si pe care lumea il stie sub numele de razboiul ruso-turc are si partile sale negative in ceea ce priveste teritoriile romanesti ). Ca sa fie pace in tara ar fi mai bine sa punem 10 mai, daca ne gandim ca de fapt desi nu recunaostem oficial, in realitate visam la Romania Mare, este ok pe 1 decembrie.

Ziua nationala a Romaniei - 10 mai 1877 versus 1 decembrie 1918

Ma gandesc ca totusi nimeni nu realizeaza ca avem nevoie de o reconciliere, sau daca nu se face asta ar mai ramne doar varianta teritoriilor etnice majoritare - cam ce au facut de fapt toate tarile europene - lichidarea minoritatilor etnice prin deznationalizare, deportare sau integrare fortata. Poate ca varianta 10 mai aduce aminte de "ziua regelui" - 10 mai 1866 fiind ziua cand primul rege moderna al Romaniei a depus juramantul.